2020. március 31., kedd

Mézes puszedli, gyerekkorunk egyik kedvenc édessége



Igazi puha, illatos mézes puszedli, amit imádtunk gyerekkorunkban.

Hozzávalók:

Puszedli:

1 db tojás
2 db tojássárgája
15 dkg méz
30 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
10 dkg vaj
2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (ízlés szerint lehet több is)
1 kk szódabikarbóna
3 ek tej (amennyit felvesz a tészta)

Máz:

20 dkg porcukor
2 db tojásfehérje



Elkészítés:

Puszedli:

A mézet kikeverjük a tojással és a 2 tojássárgájával.
A száraz hozzávalókat is kikeverjük. Hozzágyúrjuk a kikevert mézet és annyi tejet, hogy jól formázható legyen. Hűtőbe tesszük kb. egy órára.
A hűtőből kivett tésztából diónyi golyókat formázunk , azokat kilapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és légkeverésen 180 fokon 10 percig sütjük (aranybarnára).

Máz:

A mázhoz habverővel összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral.
Beleforgatjuk a puszedliket (akár az egészet, akár csak a tetejüket), és szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni, vagy 3-4 percre visszatesszük az elzárt sütőbe.