Gyerekkorom ízeit juttatja eszembe, a nagymamám készítette mindig ezt a burgonyás kenyeret. Bár én is gyakran elkészítem, mert megadta a receptjét, azért olyanra mint az övé, soha nem sikerül. Viszont a recept tökéletes, bátran próbálja ki bárki, nem fogja megbánni.
Hozzávalók:
25 dkg burgonya
65 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 teáskanál só
1 csipet cukor
1.5 dl tej
1 dl krumpli lé
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, összetörjük, és hagyjuk kihűlni. Az élesztőt 1 dl tejjel és 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. Kelesztőtálba tesszük az 0,5 dl tejet, az 1 dl vizet, a burgonyát. A tetejére szitáljuk a lisztet. A lisztbe mélyedést csinálunk, és beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet. Egy kis lisztet húzunk rá, és pár percig hagyjuk pihenni, aztán összedolgozzuk a tésztát. (Ha ragad, mindig egy kis lisztet szórunk rá.) Alaposan megdagasztjuk, majd felrakjuk a kelesztőtál tetejét, és megkelesztjük. (Sima tál is jó, akkor konyharuhával kell letakarni.)
Ha megkelt, kicsit újra átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, a tetejét középen bevágjuk.
Ezután egy magas falú jénai tálba tesszük, amit előtte kivajazunk, és lisztezünk (az oldalát is!). ( én sütöpapirt tettem bele) Letakarjuk konyharuhával, és még kelesztjük kb. 10 percig, addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Végül 45 percig sütjük, ebből kb. 35 percig alufólia alatt.
Amikor kivesszük a sütőből, sós vizes ecsettel átkenjük. Ha kihűlt, máris fogyasztható. sütési hőfok: 200°C .